ITOB OSB’de cami ve sosyal tesis temelleri atıldı
- pinarozkilic
- 10 Tem 2014
- 4 dakikada okunur
Menderes Tekeli’de yer alan İTOB Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptırılacak olan cami ve spor tesislerinin temeli 19 Haziran 2014 tarihinde düzenlenen törenle atıldı. İTOB ve İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bölgenin hızla büyüdüğünü belirtirken, yol sorunun çözümü için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür edip itfaiye sorunun çözümü için de destek isterken, Kocaoğlu da yol sorunun çözümü için çalışma başlattıklarını, itfaiye sorununu da çözeceklerini belirtti.

İTOB’da yaptırılacak olan cami ve spor tesislerinin temeli dün düzenlenen tören ile atıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Oğuz Esen, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar, İzmir İl Müftüsü Prof. Ramazan Muslu, İTO Meclis Üyeleri ve İTOB’da üretim yapan işadamları katıldı. İTOB ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı konuşmada, 1999 yılında kooperatif olarak kurdukları İTOB’un 2002 yılında Organize Sanayi Bölgesi’ne dönüştüğünü söyledi. Yer seçimi yapılırken tarım arazisi olmamasına dikkat ettiklerini aktaran Demirtaş, “Altyapı çalışmaları 2002’de başlarken, 2005 yılında ilk üç fabrikamız üretime başladı.
Bugün 105 Firmamız faaliyette. Bölgemizde 4.000 kişi çalışıyor. Boş parselimiz çok az. 173 adet inşaat ruhsatı alan ve inşaatı devam eden katılımcımız mevcut. Bölgemiz hızla büyüyor” dedi. Demirtaş, bölgede 23 bin metrekarelik alanda kurulacak olan teknopark, “İzmir Bilimpark”ın inşaat ihalesinin de yapıldığını belirterek, bu teknoparkın ar-ge ve inovasyon yapan firmalara çok büyük vergi muafiyetleri ve teşvikler sağlayacağını söyledi.
CAMİ VE SPOR TESİSLERİ
Bölgenin devamlı büyümesi nedeniyle çalışanların ihtiyacı olan sosyal tesisleri yapmaya da önem verdiklerini belirten Demirtaş, “Bugün cami ve spor tesislerimizin temelini atacağız, Cami ve Spor alanının planlandığı alan 12 bin metrekare. Bu parsel 83 bin metrekarelik ağaçlandırılan alan ile birleşecek. Tam bölgenin ortasında yer alıyor.” dedi.

Projede ayrıca 1960 metrekarelik otopark alanı bulunduğunu belirten Demirtaş, otoparkın yanında da spor alanı ve alt kısmında da kafeterya olacağını söyledi. Spor alanında, 28 X 14 metrelik basketbol sahası, 20 X 40 metrelik mini futbol sahası 11 X 24 metrelik tenis kortu ile yürüyüş parkı yer alacağını belirten Demirtaş, yüzme havuzu içinde çalışanlardan talep geldiğini bunun için de çalışacaklarını söyledi.

KOCAOĞLU’NA YOL TEŞEKKÜRÜ
Hızla büyüyen İTOB’un girişinden metro hattının geçtiğini, Güneyinde Lojistik Merkez olacağını belirten Demirtaş, “Altyapısı, Atıksu Arıtma Tesisi sorunsuz. Enerjimizi kendi santralimizden sağlıyoruz. Teknopark yakında hayata geçecek. Ve kısa zamanda İstihdam 10.000 kişiyi bulacak. Bölgemiz hızla büyüyor. En büyük sıkıntımız ulaşım yolu problemimiz çözülüyor. Kuşadası yolundan, İzmir – Aydın devlet yoluna 11 km. uzunluğunda yol yapımı artık gündemde. Otoyol’a şu andaki dinlenme yerinin olduğu noktadan bağlantı da Karayolları tarafından onaylandı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun talimatıyla, Ulaşım Daire Başkanlığı, ekibimiz ile çalışmaya başladı. Sayın Başkan’a çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca, bölgemizde güçlü bir itfaiye merkezine ihtiyaç var, bunu da Sayın Başkan’ın takdirine sunuyoruz” diye konuştu.

YOL İÇİN KAMULAŞTIRMA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ise İTOB Organize’de 2005 yılında sadece bir iki firmanın olduğunu hatırladığını belirterek, “Acaba bu bölgeye ne olacak derken ciddi patlama oldu. İTOB’u böyle gelişmiş görmekten çok mutluyum. Emeği geçenleri kutluyorum. İbadethanelerinin yapılması hepimizin isteğidir çünkü bu ülkenin temel taşlarından biri dinimizdir. Huzur, barış ve barış içinde burada ibadet edilmesini diliyorum. Spor sahalarının yapılması da büyük bir ihtiyaca cevap verecek. Bize düşen ise destek vermektir” dedi. İTOB’un yol probleminin çözümü için çalışma yaptırdıklarını belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:
“Çalışmanın arkasından bir kamulaştırma maliyeti çıkaracağız, hep birlikte karar vereceğiz. Çok büyük bir şey olmayacağını tahmin ediyorum çünkü sanayi tesisi yok ama tarım arazilerinin de ayrı bir önemi var. Bize babamızın, atamızın, dedemizin ‘Tarla her gayrimenkule benzemez, insanın bu gayrimenkulle ayrı bir bağı vardır. Verebileceğini, mümkün olduğunu ver, adamın önce rızasını, ondan sonra tapusunu al’ öğüdünden de hareketle, göreve başladığımızdan bu yana, ahlı malı, zor durumda kalan adamın malını kendime hiç almadım. Belediyeye de yasaların verdiği en yüksek hakkı vererek aldık. Bugüne kadar da verdiğimiz paranın üstünde hiçbir yargı karar vermedi. Verdi, 5 sene sonra verdi. Parayı alıp bankaya koysaydı 500 lira olacaktı, biz 380 lira vermiştik, 400 lira verdik yine zararlı çıktı.”
İTFAİYE SORUNU ÇÖZÜLECEK
Kocaoğlu, ayrı bir eğitim ve organizasyon gerektiren itfaiye konusunun OSB’leri aştığını ve maliyeti yüksek bir iş olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “O nedenle diğer OSB’lerde olduğu gibi burada da bir planlama yapıp, hem itfaiye birimini OSB’ye yakın yerlere konuşlandırarak bir taşla birkaç kuş vurmaya çalışacağız, hem de OSB’lerin bu masrafından onları kurtarmış ve sanayilerinin kalkınması için katkıda bulunmuş olacağız” dedi.
TEŞVİK İÇİN HÜKÜMETE ÇAĞRI
Kocaoğlu, İzmir’de sanayinin ve ekonominin gelişimi için İzmir ile özellikle komşu kentler arasındaki teşviş eşitsizliğine son verilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda hükümete çağrı yapan Kocaoğlu, “İzmir’in yeri yok; havzayla, tarım alanıyla sıkışmış. Hiç değilse zorlayarak yarattığımız 13 OSB’nin doluluk oranı belirli bir seviyeye gelinceye, altyapısı bitmiş, dünya kadar para harcanmış OSB’lerimiz üretir hale gelinceye kadar yapın bunu. Zaten ondan sonra başka OSB’ler üretilemeyeceğine ya da üretmesi çok zor olduğuna göre, İzmir yolunu bulacak. Tabi ki saniyeleşme devam edecek, bıçak gibi kesilmeyecek ama İzmir’in kalkınması, gelişmesi, zenginleşmesinin formülü, Ege Bölgesi’nin tekrar eskisi gibi ticaret merkezi olmasında, limanın büyümesinde, lojistik üssü olmasında, hizmet sektöründe, turizmde, kültür-sanatta, fuarcılıkta yatıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından İTOB Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve İTOB Genel Müdürü Mutlu Kenanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bir yörük köyü olan ve bölgenin kurulduğu Tekeli’ye özgü bir heybe armağan etti. İzmir Müftüsü İzmir İl Müftüsü Prof. Ramazan Muslu’nun okuduğu duanın ardından cami ve spor tesislerinin temeli atıldı.

Cami ve Spor Tesisleri Temel Atma Töreni’nin ardından İTOB Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve açılışa gelen konuklarla birlikte İTOB Bölge Müdürlüğü binasında yeni açılan restoranda akşam yemeğine geçildi.
Comentarios